En ny guide för renovering av tak

En ny guide för renovering av tak

18. juli 2023 Slået fra Af Sam

På en nyligen publicerad sida erbjuds en omfattande guide för dig som funderar på att lägga om eller renovera ditt tak. Sidan behandlar allt från att ta in offerter och jämföra priser på takrenovering till att ge tips för dig som vill renovera taket själv.

 

Tjänsteleverantören menar att det är viktigt att jämföra offerter och priser för att hitta bästa möjliga pris för en takläggare och genom att använda en offerttjänst kan man lätt hitta och jämföra offerter från olika företag som kan renovera tak. Detta gör det möjligt för kunderna att välja den bästa takläggaren baserat på pris, omdömen och referenser.

Renovera taket själv

Om man vill renovera taket själv rekommenderar de att man bör ha både tid och kunskap. Dessutom bör man vara uppmärksam på takets hållbarhet, som varierar beroende på vilket material som används. Generellt rekommenderas att man byter tegelpannor var 30:e år, papptak var 15:e år och plåttak har längre hållbarhet.

 

Man går igenom allt från att riva det gamla taket, inspektera råsponten och plåtarbeten, rulla ut ny underlagspapp och fästa den, spika fast ny läkt och slutligen lägga ut och fästa den nya takbeläggningen. Till sist betonas även säkerheten, som är mycket viktig under en takrenovering och det rekommenderas att använda en byggställning och livlina.

Du får veta vad det kostar att lägga om taket

Vi gillar att man är öppen med vad det kostar. Den uppskattade kostnaden för att anlita en takläggare, rent generellt, anges till 1500-2000 kronor per kvadratmeter. Denna kostnad inkluderar både arbetskostnader och materialkostnader.  En takrenovering kan ta minst två veckor för en normalvilla om arbetet utförs av två hantverkare. I skrivande stund såg vi inget om ROT-avdrag, men som med så mycket annat du gör i hemmet så kan du nog räkna med 30 % avdrag på arbetskostnaden om du är berättigad till RUT/ROT-avdrag.

Tänk på garantin!

En viktig aspekt man nämner är garantin på takbytet. Tjänsteleverantören rekommenderar att man letar efter en takläggare som erbjuder en lång garanti, minst tio år eller mer. Dessutom är det viktigt att företaget har en sund ekonomi och en lång erfarenhet inom takbranschen. Skönt då att de företag som får lämna offerter i tjänsten löpande får sin grundläggande ekonomiska status granskad. Att anlita en hantverkare utan F-skatt kan bli både komplicerat och dyrt.

En enkel och pålitlig tjänst

Sammanfattningsvis betonas vikten av att jämföra offerter och priser när man planerar att renovera tak, samt att överväga garantin och företagets bakgrund. För dem som vill renovera taket själva erbjuder man en detaljerad guide för att säkerställa en smidig och säker takrenovering.

 

Vi noterar också att det erbjuds offerttjänster för det mesta relaterat till utsidan av ditt hus och att de samlat dem praktiskt på sidan Tak & Fasad. Enligt en företrädare för företaget så kan du räkna med minst 4-5 offerter på de flesta förfrågningar relaterade till takläggning, renovering eller ommålning av fasader och liknande jobb. När vi kollade omdömen på Google så ligger man på runt 4.7 i betyg från fler än 500 omdömen, så vi har all anledning att tro att det stämmer.