Herman Miller och dess historia

Herman Miller och dess historia

24. august 2023 Slået fra Af Sam

Om du arbetar i någon typ av kontorsmiljö, kanske du har hört talas om namnet Herman Miller. Du kanske sitter i en av hans stolar just nu. Om du inte är det, så borde du kanske göra det. Herman Miller har varit den ledande tillverkaren av ergonomiska kontorsstolar sedan 1990-talet. Vi berättar mer om bakgrunden till de klassiska kontorsstolarna.

Hur började allt?

Hur kunde ett företag skapa den perfekta kontorsstolen som exempelvis Herman Miller Mirra? Som många andra produkter blev inte Herman Miller och dess kontorsstolar de mest sålda kontorsstolarna över en natt. Herman Miller-företaget ägnade många år åt att fullända sitt hantverk.

Egentligen börjar Herman Miller inte med Herman Miller

Herman Miller, hade inte för avsikt att skapa kontorsstolar överhuvudtaget. Faktum är att historien om Herman Miller-företaget inte ens börjar med Herman Miller. I den lilla staden Zeeland i USA, öppnade The Star Furniture Company sin verksamhet där man specialiserade sig på sovrum. År 1923 övertygade De Pree sin svärfar, Herman Miller, att köpa de flesta av Michigan Star Companys aktier. Efter transaktionen döptes Michigan Star Company om till Herman Miller Furniture Company och De Pree blev företagets första VD.

Kontorsstolen gör entré

Under 40- och 50-talet ändrades inriktningen på företaget och den ena möbeln efter den andra designades. Det är även härifrån de första kontorsstolarna med Herman Miller märkning kommer ut på marknaden. Sedan dess har sedan varje Herman Miller kontorsstol designats och vidareutvecklats för att bli den fullfjädrade kontorsstol det är idag. Det handlar om perfekt balans mellan design och ergonomi. Allt för att du ska kunna sitta som mest bekvämt när du behöver arbeta som effektivast. Numer finns det dessutom mekanik som gör att du kan ställa in din kontorsstol så att den blir en perfekt stol för just dig. Att sitta i en Herman Miller stol gör du en gång och sedan vill du aldrig mer byta.