Rätt fritös innebär god mat

Rätt fritös innebär god mat

24. oktober 2022 Slået fra Af Sam

Att finna rätt fritös till ditt storkök, oavsett om det handlar om en restaurang, café, skolkök, pub eller någon annan verksamhet är ofta avgörande för din verksamhet. Friterad mat är inte sällan grunden i både förrätter, huvudrätter likväl som desserter. En fritös ska vara både enkel att hantera, oerhört driftsäker och inte minst pålitlig på så sätt att den måste fungera dag ut och dag in under väldigt hög belastning. Ett inköp av en bra fritös kan därför vara det viktigaste köp du kanske gör till ditt kök. Vi berättar mer om vad du ska tänka på.

Vad ska du tänka på vid val av fritös?

Allt utgår från ditt behov. Ska du ha en fritös som är placerad på en arbetsbänk eller en fristående fritös? Finns det tillräckligt med utrymme? Ska du ha en fritös för gas eller ska den anslutas till el? Tänk på att en stor och stark fritös kan dra mycket ström och en fritös som har större kapacitet än nödvändigt kan vara onödig dyr i drift. Tillagar du tinade eller färska produkter behövs kanske inte så mycket energi. Vanlig tillagningstemperatur vid fritering ligger runt 180C, behöver du extra värme utöver det? Vilka temperaturspann har fritösen och finns steglös reglering? Tänk på att en stor fritös, som sällan används bara kostar en massa pengar. Då kan det vara bättre att satsa på att ha ett par mindre fritöser. Öppna fritöser är det som är allra vanligast på så kallade snabbmatsrestauranger. Det är inte så konstigt, eftersom dessa fritöser är mångsidiga samt mycket effektiva. Tryckfritöser är en annan variant. Den möjliggör snabbare tillagning, men vid en lägre tillagningstemperatur. Detta innebär även att oljan inte behöver bytas ut lika ofta. Du bör rengöra din fritös noggrant åtminstone varje dag och gärna oftare. Se alltid till att fritösen är avstängd och rengör den med varmt vatten och lite diskmedel.