Underhåll av utemöbler, vad bör man tänka på?

Underhåll av utemöbler, vad bör man tänka på?

10. maj 2022 Slået fra Af Sam

Underhåll av utemöbler för vissa material exempelvis trä är viktigt att genomföra regelbundet, gärna varje vår inför kommande ute säsong. Massivt trä skall om det är lackat och behov finns slipas lätt och därefter lackas på nytt igen med klarlack.  Utemöbler med oljad finish bör inför varje säsong rengöras och oljas in för att ge träet i möbeln det skydd det behöver. Utemöbler i trä behöver en del skötsel och underhåll för att klara av all belastning de utsätts för, regelbunden underhåll förlänger livslängden på utemöbeln. Beslag i trämöblerna bör ses över så skruvar och muttrar är fästa korrekt.

 

Utemöbler i plast är näst intill underhållsfria, ett bra tips är att skydda dem från solen då de ej används för att minimera att de försämras, möbelöverdrag hjälper till att förhindra denna påverkan. Rengör plastmöbler med en finhårig borste, använd vattenlösligt rengöringsmedel exempelvis mild tvållösning. Om plastmöbeln har beslag i metall, se över dessa så de är hela och korrekt fästa.

 

Utemöbler i flätad konstrotting är i stort sett underhållsfritt, rengör grövre smuts med en mjuk borste eller fuktad trasa, konstrottingmöbler är tåliga och kan sköljas av med vatten.

Utemöbler i aluminium är nästintill underhållsfria, rengöring med mjuk borste och fuktad trasa. Om utemöblerna monterats ihop så är det viktigt att se efter så att skruvar och muttrar är korrekt åtdragna. Särskilt viktigt för sittmöbler såsom stolar och fåtöljer då dessa flyttas fram och tillbaka vid brukandet av möbeln, detta kan leda till att skruvar och muttras lossar och behöver efterdras. Ofta har stolar och fåtöljer i konstrotting och aluminium fötter i plast, dessa kan eventuellt behöva bytas då de slits med tiden pga friktion mellan plastfoten och underlaget. Se även över den flätade konstrottingen så ingen del i flätningen lossat, om så är fallet behöver den lossade delen av konstrottingen fästas igen.

 

Sammanfattningsvis är regelbundet underhåll av vissa utemöbler viktigt, särskilt trämöbler då de förlänger livslängden på möblemanget avsevärt. Självklart vill man att utemöblerna skall hålla många säsonger, det sparar slantar i plånboken och belastar miljön mindre.